Také jste si toho všimli?

Nějak se nám do dne vkrádá noc. Minulý týden jsem ještě seděla na zahradě domu mých přátel na Vysočině. Vždy večer jsme se usadili na kraji zahrady, jako v divadle do první lóže. Nechali jsme se unášet dějem na jevišti, které jsme nazvali obzorem. Večeřeli jsme zeleninový salát, sýry, popíjeli zlatavý mok a sledovali čas.. Jeden den 19:45, další den 19: 43, další, další, další 19: 34. Ty časy, to jsou západy slunce. No a tento týden, Praha. Obzor v nedohlednu a v čase naší večeře tma.  Člověk má chuť jít spíš spát. Jenže kdo má chuť bojovat s temnotou uvědomí si,že právě nastal čas, pro plánování zábavy na dlouhé zimní večery.

Co budete dělat po večerech na podzim a  v zimě?

Rozhodla jsem se tomu postavit čelem. Naplánuji si svůj večerní čas. Budu, budu… přemýšlela jsem a jen mimoděk rozsvítila světlo v pokoji.  Tu se to stalo, pokoj se zahalil do hry barev slunce. Toto světlo pronikalo do všech koutů a skrýší. Tu bylo žluté, tu okrové, tam zasvítilo červeněji a tam zase trochu potemnělo. Zapomněla jsem na plánování a jako dítě sledovala světelnou hru sklíček.

Chcete mít pokoj zabarvený západem slunce?

Ptáte se jak to máte asi udělat? ? Úplně jednoduše. Tak jako já. Udělala jsem našim lustrům stínítko technikou Tiffany vitráže.  Na stínidlo tiffany lampy jsem vybrala barevná skla teplých barev.stínítko

V kurzech Ateliéru ŠUM učím již pár let Tiffany vitráž. Přes školní rok jen mlsně koukám po rukách návštěvníku kurzů vitráží, jak jim diamantový řezák ukrajuje kousky skla. Jak sklo v rukách mnohokrát obracejí, polepují měděnou páskou, pájí cínem, skládají k sobě. V závěru práce se pak se zalíbením koukají přes ta barevná seskupení proti světlu, jak do kaleidoskopu. Někdy se neudržím a musím se kouknout také. Přes prázdniny je můj čas tvoření. No a tak vznikla i naše nová domácí lampa, která mi teď pomáhá přenést se z léta do podzimu. Připomíná mi svoji barevností léto. Teplo a slunce.

Takže jsem jako návštěvníci v mých výtvarných kurzech vybrala  pro mne příjemně barevná skla, udělala jsem si návrh,  jednotlivé kousky ploch podrobně rozkreslila, abych mohla skla k sobě dobře sesadit. Pak jsem vše olepila měděnou páskou, potřela pájecí kapalinou a pak pěkně opatrně a hladce spájela nařezané kousky skel k sobě cínem. Cínem jsem pak obkroužila všechnu měděnou pásku tak, aby nebyla vidět. Zdá se Vám to složité? Není, budete- li chtít, ukáži Vám postup.

Přihlaste se do kurzů výroby vitráží.

Chcete mít doma sluníčko i v zimě? Přihlaste se do kurzů Tiffany vitráže a vyrobte si lampu. Nejdříve začneme plochými rovnými  tvary. Pak je budeme trochu zaoblovat a zvedat do prostou a pak už bude zima a Váš pokoj bude zdobit světlo z Vaší vlastnoručně vyrobené lampy

Ateliéru ŠUM – Školičce u sv Michala otvíráme v říjnu nový semestr.